Membru:

Confederațiile Patronale cer respingerea în plen a modificărilor aduse Legii Dialogului Social

Stimați președinți și lideri de grup,

Suntem într-un moment crucial pentru sănătatea cetățenilor și a economiei, iar dialogul social este obligatoriu pentru depășirea cu bine a crizei economice provocate de pandemia COVID 19.  Modificările aduse Legii Dialogului Social nr 62/2011 în Comisia de Muncă reprezintă doar opiniile părții sindicale, fără nicio preocupare pentru asigurarea unei reprezentări echitabile și viabile. Este imperios necesar ca în timpul celei mai grave crize economice pe care România o traversează să facem eforturi concertate pentru asigurarea unui climat sănătos și păstrarea locurilor de muncă, să nu asistăm la un proces dezechilibrat și inoportun de legiferare, de natură să afecteze relațiile între partenerii sociali.

Vă transmitem această scrisoare semnată de confederațiile patronale reprezentative la nivel național prin care vă solicităm respingerea în plen a modificărilor aduse Legii Dialogului Social nr 62/2011 adoptate în Comisia pentru muncă și protecție socială sau retrimiterea acesteia la Comisie, pentru ca după o dezbatere echitabilă și judicioasă, să reprezinte interesele și valorile tuturor celor implicați.

Modificările aduse în Comisia pentru muncă și protecție socială sunt de natură să dezbine părțile și să destrame colaborarea reală dintre partenerii sociali prin forțarea dialogului social, în loc să încurajeze construirea încrederii pe baze solide. Iar asta se întâmplă în timp ce partenerii social ar trebui să lucreze împreună ca să găsească soluții pentru cei 350.000 de angajați care și-au pierdut locurile de muncă de la începutul crizei provocate de COVID 19 în România. Pentru acești oameni, despre care reprezentanții sindicatelor au vorbit în ultima întâlnire a Comisiei, pentru cei care ar putea fi afectați de prelungirea climatului de instabilitate economică, trebuie găsite cu prioritate soluții reale, nu false mandate de reprezentare. Economia României a scă­zut cu 10,2% în al doi­lea trimestru din 2020 prin comparație cu aceeași perioadă a anu­lui trecut, arată datele provizorii al Insti­tutului Naţional de Statistică. Pentru a ne asigura tuturor un viitor sustenabil este necesar să ținem seama de partenerii sociali și să ajungem la un numitor comun, respectiv o variantă echilibrată a legii, nu la o inutilă luptă pentru putere.

Având în vedere toate acestea, vă solicităm să analizați respingerea modificărilor aduse Legii Dialogului Social nr 62/2011, iar dacă acest lucru nu este posibil, retrimiterea acesteia la Comisia pentru Muncă și Protecție Socială pentru o discuție echitabilă și noi runde negocieri, care să dea șanse egale tuturor părților implicate, nu să creeze un cadru legislativ care să răspundă doar nevoilor mișcării sindicale și un dezechilibru în defavoarea părții patronale, care încearcă să facă față provocărilor generate de criza COVID 19 și să asigure sustenabilitatea întregii economii.

Scrisoare Comuna LDS OCTOMBRIE_2020

Acest site folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența.