Membru:
Concordia > Știri > Activitate > Soluții rapide pentru munca cu timp redus

Soluții rapide pentru munca cu timp redus

Confederația Concordia salută adoptarea de către Camera Deputaților, cu 280 de voturi pentru, niciunul împotrivă și 30 de abțineri, amendamente care fac operabilă măsura excepțională de reducere a timpului de muncă, dezbătute de sindicate, patronate, reprezentanți ai Ministerului Muncii și membrii tuturor partidelor parlamentare. Această măsură era cu atât mai necesară cu cât multe  sectoare se confruntă cu reduceri semnificative de activitate din cauza pandemiei. Una dintre acestea a fost determinată de criza semiconductorilor care a afectat multiple industrii, reprezentând momentul în care partenerii sociali au demonstrat că pot găsi și implementa rapid soluții pentru problemele care amenință atât angajații, cât și angajatorii.

Criza globală de componente electronice a luat prin surprindere toți producătorii internaționali, iar pagubele generate s-ar putea ridica la 61 de miliarde de dolari anul acesta. Pentru a reduce riscurile, a fost nevoie de măsuri rapide, în sprijinul companiilor și al angajaților. În timp record, partenerii sociali au înțeles momentul excepțional în care ne aflăm și au acționat rapid pentru ca daunele să fie minimizate. A fost nevoie de o lună pentru un acord și votul final. Măsurile vizează situații extraordinare și au caracter temporar, iar actualizarea legislației care privește munca cu timp redus, răspunde nevoilor angajatorilor și protejează drepturile angajaților. Companiile vor putea adapta în manieră flexibilă durata timpului de muncă al salariaților, cu acordul sindicatelor sau reprezentanților salariaților, dacă intervin dificultăți generate de pandemie, iar statul va sprijini angajații prin compensarea unei părți din reducerea salarială.

Pandemia a accelerat volatilitatea pieței muncii și a creat situații neîntâlnite până acum, iar rezolvarea acestora nu poate veni decât printr-un dialog onest și susținut între partenerii sociali și autorități.

Concordia reprezintă 14 dintre cele mai importante sectoare ale economiei naționale și este partener de dialog social, reprezentativă la nivel național. Cu un total de peste 350.000 de angajați în peste 1.800 de firme mari și mici, cu capital străin și autohton, Concordia este singura organizație patronală din România membră în BusinessEurope, Organizația Internațională a Angajatorilor (IOE) și Business at OECD (BIAC)

11 martie 2021

Acest site folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența.