Membru:
 • Agenda europeană
 • BUSINESSEUROPE
 • Comitetul Economic și Social European
 • INTERNATIONAL ORGANISATION OF EMPLOYERS

Agenda europeană

 Concordia participă la dezbateri pe tematică europeană, la București, Bruxelles și în alte state și își informează permanent membrii cu privire la evoluții din domeniul afacerilor europene, prin newsletter sau notificări ad-hoc.

Toate evenimentele politice la nivel UE din 2019 sunt centralizate, împreună cu agenda proprie și agenda BusinessEurope într-un document de sinteză – EU Highlights 2019

Concordia face publică agenda sa europeană și o transmite tuturor europarlamentarilor români, solicitând consultarea mediului de afaceri național și a anunțat prioritățile agendei sale europene

În eforturi comune cu alte confederații din UE, Concordia:

 • se alătură colegilor din alte 8 confederații patronale din Europa pentru a cere negociatorilor din trialogul pentru Pachetul Mobilitate 1 să nu mențină obligația camioanelor de a se întoarce la bază. România, Letonia, Polonia, Lithuania, Finlanda, Suedia, Bulgaria și Germania susțin că o astfel de obligație nu ar fi benefică nici pentru economia și nici pentru protecția mediului în UE. Poziția comună
 • semnează declarația comună regională privind reglementarea Inteligenței Artificiale alături de 17 organizații și coaliții din 9 state membre din Europa Centrală și de Est, ce reunesc mediul de business și academic

European and international agenda for Romanian business – un eveniment pentru membrii și stakeholders Concordia despre importanța agendei europene în context national și noile direcții de politici europene, cu participarea reprezentanților BusinessEurope și CESE.

Brunch de lucru al membrilor Consiliului Director cu Jacek Krawczyk, lider al Grupul angajatorilor din CESE.

Din poziția de partener de dialog social, Concordia participă alături de BusinessEurope la European Tripartite Social Summit la Bruxelles alături de Guvernul și reprezentanții sindicatelor din România și reprezentanții din celelalte state ale troicii Președinției Consiliului UE – Finlanda și Croația. Temele abordate de Concordia: capacitatea instituțională a partenerilor sociali și lipsa de consultare a acestora în legătură cu OUG 114.

Concordia se alătură campaniei BusinessEurope de promovare a importanței UE și participării la alegerile europene printr-o campanie în social media.

Confederația Patronală Concordia reprezintă mediul de afaceri din România în cea mai puternică organizație a mediului de afaceri la Bruxelles. BusinessEurope reunește confederații patronale din toată Europa, câte una reprezentativă din fiecare țară, inclusiv Concordia din România, începând din 2019.

BusinessEurope este partener de dialog social la nivel european & din această poziție negociază acorduri cu Confederația Sindicală Europeană (ETUC) și reprezintă angajatorii în structurile de dialog social, procesele de consultare și advocacy pe lângă instituțiile Uniunii Europene.

Din poziția de membru asociat, Concordia participă la Social Dialogue Committee, Employment Committee (EMCO), Tripartite Social Dialogue Summit și alte forumuri de dialog organizate de BusinessEurope și poate numi membrii în organismele de conducere ale Centrului European pentru Dezvoltarea Educației Vocațională (CEDEFOP), unde în prezent membru supleant din partea patronatelor din România este Silvia Vlăsceanu (vice-președinte Concordia, ACUE), ale Fundației Europene pentru Îmbunătățirea Condițiilor de Muncă și Viață (Eurofound) și ale Agenției Europene pentru Sănătate și Siguranță la Locul de Muncă (OSHA).

Din poziția de partener de dialog social la nivel european, Concordia participă anual la Semestrul European – raportul și recomandările de țară.

După alegerile europene din mai 2019, odată cu începerea unui nou mandat al colegiului de Comisari ai Comisiei Europene și al membrilor aleși al Parlamentului European, BusinessEurope și membrii săi au lansat agenda pentru Uniunea Europeană 2021-2024. Prosperitatea, oamenii și planeta sunt cei trei piloni din care ar trebui să fie inspirate deciziile politice pentru o Uniune de succes.

Comitetul Economic și Social European (CESE)

CESE este un organ consultativ de dialog civic (angajatori, angajați, ONG-uri din toate statele membre). Parlamentul European, Consiliul Uniunii Europene și Comisia Europeană au obligația legală de a consulta CESE înaintea adoptării unor acte legislative noi. CESE analizează propunerile și elaborează avize, pe baza acordului dintre membrii săi.

Concordia este reprezentată în CESE, pentru mandatul 2016-2020, de Eduard Floria (FPPG). În 2019, Eduard Floria a fost raport pentru avizul “Mediul profesional în schimbare și longevitatea/îmbătrânirea populației – Condiții prealabile pentru ca lucrătorii în vârstă să rămână activi pe noua piață a muncii”

INTERNATIONAL ORGANISATION OF EMPLOYERS (IOE)

Confederația Patronală Concordia reprezintă angajatorii din România în cea mai puternică rețea internațională de business – Internațional Organisation of Employers (IOE). Cu o vechime de 100 de ani, IOE reprezintă 50 de milioane de companii din 150 de țări – câte o confederație patronală reprezentativă din fiecare țară, inclusiv Concordia din România.

Acțiunile IOE se concentrează pe următoarele domenii:

 • Standarde internaționale în domeniul muncii
 • Relații industriale
 • Drepturile omului și comportament responsabil în afaceri
 • Ocupare și competențe
 • Migrația forței de muncă
 • Dezvoltare durabilă
 • Viitorul muncii
 • Sănătate și securitate în muncă
 • Diversitate

Din poziția de membru, Concordia poate face parte din grupurile de lucru tematice care pregătesc documente și poziții, transmite input specializat, are acces la resursele și participă la întâlnirile IOE.

 

Organizația Internațională a Muncii (OIM – ILO)

IOE este parte din dialogul social social tripartit la nivel internațional coordonat de Organizația Internațională a Muncii (OIM) alături de Confederația Sindicală Internațională (ITUC) și reprezentanții Guvernelor din țările membre OIM, inclusiv pentru negociere Convențiilor OIM.

Din poziția de confederație patronală reprezentativă, Concordia participă, în delegația României, la lucrările Conferinței Internaționale a OIM. Totodată, din partea IOE, poate avea acces la poziții în organismele tripartite asociate. În prezent, Silvia Vlăsceanu este membru supleanta al OIM Governing Body din partea angajatorilor.

 

În contextul crizei COVID-19, IOE mobilizează resurse și expertiză din întreaga lume într-o platformă care sprijină membrii în legătură cu măsuri privind sănătatea și securitatea, măsuri pentru minimizarea perturbărilor de productivitate, strategii de mitigare a pierderilor financiare, un inventar al inițiativelor guvernelor pentru a reduce presiunea pe companii.

Acest site folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența.